Anchoring Innovation

Blog

Vanwege het veranderende klimaat wordt de Nederlandse waterhuishouding constant uitgedaagd om nieuwe watersnoodrampen te voorkomen. Tweeduizend jaar geleden bemoeiden de Romeinen zich ook al met het natte landschap en de risicovolle wateren van de Lage Landen. Welke strategie kozen zij?
Read More
De woorden “Gouden Eeuw” doen ons meteen denken aan Amsterdamse grachtenpanden en schepen van de VOC. De term, die we nu in onze geschiedenisboeken gebruiken voor de grote bloeiperiode uit de Nederlandse geschiedenis (al dan niet terecht), heeft een lange weg afgelegd van de klassieke oudheid tot vandaag. Welke rol speelde hij in het Florence van Lorenzo de’ Medici?
Read More
Wat heeft de festivalganger van nu gemeen met een festivalganger in het oude Rome? Meer dan je denkt! Beiden zijn op zoek naar ontspanning, beiden willen het dagelijks leven achter zich laten en beiden ontsnappen kortstondig aan de werkelijkheid. In deze blog vergelijk ik moderne en antieke festivals, onderzoek ik hoe de Romeinse toneeldichter Plautus een gevoel van escapisme creëerde en leg ik uit waarom we blij moeten zijn met de verschillen tussen moderne festivals en hun Romeinse voorgangers.
Read More
De Loeb Classical Library, een boekenreeks waarin een groot deel van oud-Griekse en Latijnse teksten is uitgegeven in tweetalige edities, bestaat al ruim 100 jaar. In die honderd jaar is het uiterlijk van de boeken gedeeltelijk gemoderniseerd en zijn ook vele teksten en vertalingen herzien of volledig vernieuwd. Dat is prettig voor de moderne lezer, die behoefte heeft aan een actuele editie. Maar wat nu als je als onderzoeker geïnteresseerd bent in de historische context waarin de boeken oorspronkelijk verschenen zijn? In hoeverre zijn de moderne uitgaven dan nog bruikbaar?
Read More
Wat doe je wanneer je je einde voelt naderen, maar de dood je grote angst aanjaagt? Voor veel mensen in de klassieke oudheid is het antwoord duidelijk: je familie erbij roepen, zeker, maar óók een filosoof. Een filosoof kan je van je angst afhelpen, zodat je niet ongelukkig afscheid hoeft te nemen.
Read More
How to complete a 1000 piece jigsaw puzzle with only 10 pieces in the box? It's everyday reality for classicists, given the fragmentary nature of the world we study. Bits and pieces thankfully stood the test of times, but others are inevitably missing. How to deal with these incomplete puzzles? Read how Matthew Payne - following in the footsteps of Joseph Scaliger - studies the most fragmented of fragments: individual quotes and citations from long lost works of literature.
Read More