Anchoring Innovation

Blog

The appropriation of ancient Greece and Rome by far-right ideologies has been troubling scholars of antiquity for quite some time now. From German National-Socialism to contemporary alt-right movements, many groups have been using Greek and Roman antiquity as an anchor for their political and cultural agenda. But few have turned as systematically to antiquity as the Italian Fascist regime did.
Read More
Van Circe tot Medea, en van Calypso tot Hecate: vrouwen met magische krachten hielden de gemoederen bezig in de Griekse mythologie. Waarom zijn het zoveel vaker vrouwen dan mannen die hun tovermengseltjes erbij pakken – volgens de mannelijke auteurs tenminste?
Read More
Wat moet je doen als je man verliefd wordt op een andere, jongere vrouw? Deianeira, de vrouw van de beroemde held Heracles, denkt dat ze het antwoord wel weet.
Read More
Vanwege het veranderende klimaat wordt de Nederlandse waterhuishouding constant uitgedaagd om nieuwe watersnoodrampen te voorkomen. Tweeduizend jaar geleden bemoeiden de Romeinen zich ook al met het natte landschap en de risicovolle wateren van de Lage Landen. Welke strategie kozen zij?
Read More
De woorden “Gouden Eeuw” doen ons meteen denken aan Amsterdamse grachtenpanden en schepen van de VOC. De term, die we nu in onze geschiedenisboeken gebruiken voor de grote bloeiperiode uit de Nederlandse geschiedenis (al dan niet terecht), heeft een lange weg afgelegd van de klassieke oudheid tot vandaag. Welke rol speelde hij in het Florence van Lorenzo de’ Medici?
Read More
Wat heeft de festivalganger van nu gemeen met een festivalganger in het oude Rome? Meer dan je denkt! Beiden zijn op zoek naar ontspanning, beiden willen het dagelijks leven achter zich laten en beiden ontsnappen kortstondig aan de werkelijkheid. In deze blog vergelijk ik moderne en antieke festivals, onderzoek ik hoe de Romeinse toneeldichter Plautus een gevoel van escapisme creëerde en leg ik uit waarom we blij moeten zijn met de verschillen tussen moderne festivals en hun Romeinse voorgangers.
Read More